Slik legger han ansvaret for ekstrabelastningen på de sykmeldte. Men det er Bjørnarfjorden kommune som er arbeidsgiver og som ikke har tatt høyde for fravær i bemanningsplanene.
Mange bedrifter har forsøkt slike belønningsordninger for å få ned fraværet. Det underliggende budskapet er at den som trenger fravær, ikke fortjener samme lønn som de andre, og «egentlig» er frisk nok til å gå på jobb. Effekten av ordningen er gjerne at noen går halvsjuke på jobb for å berge bonusen, og korttidsfraværet kan gå ned. Noen som har helseproblemer, slutter fordi ordningen setter syke under utilbørlig press. Da går fraværet i kommunen ned, slik hensikten var.
Men utstøting bør ikke skjønnmales som «godt sykefraværsarbeid». Ordningen er diskriminerende mot utsatte grupper som aleneforsørgere og kronisk syke, som har rett til samme lønnsmessige behandling som andre. For tjue år siden sa Arbeidstilsynet at slike ordninger kunne være i strid med arbeidsmiljølovens bestemmelser om uheldige virkninger av lønnssystemer (§ 4 1 (2)). Hva sier Arbeidstilsynet idag? For ti år siden ville en bedrift på Sørlandet trekke 2000 kroner per sykefraværsdag i bonusen til ansatte. NHO lokalt støttet forslaget, men bedriften ga seg likevel da den lokale avdelingen av Fellesforbundet truet med rettssak.
Verneombud og tillitsvalgte som ikke blir hørt når de protesterer mot innføring av belønningsordninger for friske eller straff for sykmeldte, bør kontakte Arbeidstilsynet og sitt eget forbund. Når KS-lederen synes slike ordninger virker «spennende», må det være på tide å prøve lovligheten av ordningen i retten, og om nødvendig endre arbeidsmiljøloven.